joi, 24 februarie 2011

SPANACUL

SPANACUL , numit si " matura intestinului", contine: saruri minerale(sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf,mangan,zinc,cupru,iod,fier),
vitamine(A, B1, B2, B12, PP,C,acid folic),aminoacizi, lipide,proteine.
Este un intaritor al sistemului imunitar, curatitor al tubului digestiv,
stimuleaza secretiile gastrice,pancreatice,biliare,este nutritiv si tonifiant, recomandat in cazul anemiilor, afectiunilor cardiace,afectiuni renale,astenii,cistita,diabet....
Legumele verzi-de ex spanacul-contine nitriti, care in anumite conditii se pot transforma in nitrati, de aceea eu nu le-am dat copiilor spanac , decat dupa varsta de 1 anisor! Am mai citit ca patrunjelul contine de 3 ori mai mult fier decat spanacul si ca ar fii mai mult o poveste cum ca ar contine foarte mult fier.Folosesc doar spanac proaspat, din cate stiu cu cat spanacul sta mai mult congelat, cu atat contine mai multi nitriti!

PIURE DE SPANAC

Se alege spanacul , se spala si se pune intr-o cratita la innabusit pana se inmoaie, cam 15 minute.Separat fac un sos alb din unt , faina si lapte.Cand a fiert spanacul il bag la robot -tocare fina- dupa care adaug sosul peste el si ffff putina sare si se pune din nou pe foc .Se lasa cam 5 minute.Nu fac decat cat se manaca la o masa, nu le dau copiilor spanac gatit -racit-incalzit!

PIURE DE SPANAC CU OU

Se spala spanacul , se pune la fiert si punem si 2 oua la fiert, de la care folosim doar galbenusurile.Cand a fiert spanacul il pasam, adaugam galbenusurile , 1-2 lingurite unt si lapte ( de care bea bebe, desi eu pun lapte din comert UHT, nu formula.....)

SPANAC CU ROSII

Se spala spanacul si se pune la fiert .Se aleg 2 rosii coapte si se curata de coaja, se toaca , se adauga peste spanac si se lasa sa fiarba. Mai adaug si 2 catei de usturoi tocati fff marunt si o lingura ulei sau un cub de unt si fff putina sare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu